architecture office Zaha Hadid Architects recently presented the project, which together with the Leigh & amp; Orange Limited Studio focused on a new residential building for students of the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST). The new complex will accommodate over 1,500 students and will be a concrete example of how technology and innovation, both based on HKUST, can solve current global challenges. Zaha Hadid Architects has claimed that the new buildings will be the result of advanced digital design combined with sustainable construction techniques and long-term operating strategies. The project is expected to be completed in 2023.
The company founded in 1991 Hong Kong University of Science and Technology is one of the best Asian universities and is according to the Times Higher Education Young University Rankings 2020.

The location chosen for the new student residence is a steeply sloping location with a height difference of approx. 25 m southeast of the HKUST campus. The new complex makes it possible to cope with the challenges related to the orography of the site. On the roof of the complex, architects designed a path that connects the academic buildings in the northern area of ​​the university campus with the residential buildings in the southern area. The trail includes shaded outdoor areas where you can rest and relax, encouraging informal meetings between students, professors, and university staff. This element helps to strengthen the feeling of community on campus and strengthen internal relationships.
At the distribution level, the residences are in “Cluster“, designed to combine common areas with a variable number of bedrooms (single or double). In this way different groups of students become one family unit, sharing an apartment. This solution is intended to promote a sense of belonging and togetherness . Architects identified three types of clusters. The so-called “Linear“Cluster for a group of 18 students, with the common rooms consisting of an open plan living area that includes a kitchen that can be divided with partitions if necessary.”AND“Cluster, on the other hand, accommodates 27 students and has more common rooms such as study areas, a relaxation lounge and a kitchen. Last but not least, the”V.“Cluster designed for up to 36 students with a double-height living area and divided into a quieter upper work area that is connected by stairs to the lower kitchen-dining area. The architects relied on an advanced digital design to be able to to take into account several parameters at the same time: on the one hand, those relating to the location that were decisive in determining the configuration and the optimal orientation of the complex, and on the other hand, the parameters relating to the interior space and the optimal layout on functionality and comfort (natural light and ventilation) as well as the integration of environmental systems to reduce energy consumption, the campus in Clear Water Bay will become a complex without carbon dioxide emissions.

(Agnese Bifulco)

Images courtesy of Zaha Hadid Architects, rendered by Visual Brick

Project data

In short: accommodation on campus for over 1500 students
Client: Hong Kong University of Science and Technology
Area: Approx.35,500 m2 / 5-8 floors
Location: Hong Kong, China
Status: Under construction

Project team

Main architect: Leigh & Orange (L&O)
Design architect: Zaha Hadid Architects (ZHA)
AP: L & O.
Building technology: WSP [Asia]

Structural engineering and geotechnical engineering: WSP [Asia]

Facade technology: WSP [Asia], Inhabit
Landscaping: Earthasia
Quantity appraiser: Driver Levett Bucknall
Sustainability: L&O, WSP [Asia]

Traffic advisor: MVA Asia
Acoustic advisor: WSP [Asia]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here